Pokud patříte ke kávičkárom, kteří si neumějí bez kofeinu představit ani půl dne, zřejmě jste nikdy neuvažovali nad pitím bezkofeinové kávy. Existují však důvody, proč sáhnout po této náhradě.
K nejčastějším důvodem, proč bychom měli silnou kávu vyměnit za bezkofeinovou je těhotenství a kojení. Kromě toho káva s kofeinem způsobuje problémy u lidí, kteří mají citlivý žaludek nebo trpí úzkostmi. Kvalitní káva bez kofeinu je přírodní rostlinná potravina, která obsahuje polyfenoly.
Tyto antioxidanty mají protizánětlivé vlastnosti, snižují riziko mnoha nemocí včetně cukrovky 2. typu a rakoviny. Navíc, tyto sloučeniny slouží jako palivo pro prospěšné bakterie v našich střevech.
Nenabudí, ale nedráždí
Samozřejmě, káva bez kofeinu má i své nevýhody. Většina druhů kávy bez kofeinu vznikla podobným způsobem jako klasická káva, jen z ní byl do jisté míry odebrán kofein.
Tedy, i káva bez kofeinu nejednou obsahuje malé množství kofeinu. Přibližně tři až čtyři miligramy v jeden šálku. Nelze však od ní očekávat povzbuzení, jako při klasické kávě. Na druhé straně, nedráždí ani žaludek, ani psychiku.
Je lepší bez kofeinu nebo s ním?
Studie ukázaly, že obě formy kávy snižují riziko vzniku cukrovky 2. typu, Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby, rakoviny prsu, rakoviny prostaty a rakoviny jater. To, jaký druh kávy je pro vás lepší – záleží jen a jen od vás.
Samozřejmě, pokud kojíte, jste těhotná nebo vysoký krevní tlak nebo jiný zdravotní stav, který vyžaduje omezit kofein, vyberte si bezkofeinovou alternativu. Někteří lidé zjistili, že kofein jejich dráždí a znervózňuje, i to je důvod k bezkofeinovou šálek kávy. Podobně, pokud si chcete vychutnat kávu večer.

Co způsobuje káva s kofeinem?
Podle vědeckých studií káva s kofeinem způsobuje více problémů, jako je žaludeční nevolnost a reflux. Pokud cítíte, že vám neprospívá zaměřte se na kvalitní kávu bez kofeinu. Protože často se při procesu zbavování kofeinu používají chemikálie, raději si vybírejte kávu s označením bio nebo eko. Ekologická káva neobsahuje ani chemikálie ani pesticidy. A pijete kávu denně, přinese to pozitivní výsledky na vašem zdraví.
Bez kofeinu neznamená bez chuti
Mnozí kávičkári se obávají toho, že když ochutnají kávu bez kofeinu, nebude jim chutnat a bude jako „voda“ oproti klasické kofeinové. Ani to nemusí být pravda. Vyberte si kávu kvalitní značky, z tmavých pražených zrn, která neobsahuje přidaný cukr, sušenou smetanu či jiné látky.
Nepřidávejte si do ní tyto doplňky ani vy – snadno se vymknou kontrole. Cukr a kalorie navíc totiž minimalizují zdravotní přínosy kávy. Raději vyzkoušejte skořici.